|

Wykorzystanie ziół w gospodarstwie domowym w teorii i praktyce

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie realizuje operację pn. „Wykorzystanie ziół w gospodarstwie domowym w teorii i praktyce”. Przedmiotem operacji jestjednodniowe szkolenie, którego celem jest przekazanie wiedzy na temat wykorzystania ziół w gospodarstwie domowym zarówno w teorii jak i praktyce osobom zamieszkującym obszary wiejskie województwa śląskiego.

Zioła i wiedza o nich od wieków jest związana ze wsią, a tradycja ich zbierania jest wielowiekowa. Dzięki ich zdolnościom adaptacyjnym, do prawie każdego środowiska, wysokiej odporności na szkodniki i choroby są powszechnie sadzone i uprawiane w ogrodach przydomowych, a nawet doniczkach. Są jednym z charakterystycznych elementów ogrodu wiejskiego, pożądanego także ze względu na ich miododajność i bogactwo pożytku dla pszczół. Ich prozdrowotne właściwości są znane od wieków, jednak w dzisiejszych czasach, ta wiedza zanika bądź jest znikoma. Chcemy, aby zioła stały się bardziej rozpoznawalne i użytkowane  w praktyczny sposób, na co dzień.

Efektem realizacji operacji pn. „Wykorzystanie ziół w gospodarstwie domowym w teorii i praktyce” będzie przeszkolenie 30 osób w zagadnieniu ziół, poznaniu ich właściwości, sposobów uprawy, technice zbioru, suszenia oraz praktycznym, własnoręcznym wykonaniu przez każdego uczestnika produktu na bazie ziół, który będzie mógł zabrać do domu. Ponieważ tematyka ziół jest bardzo szeroka, popularna, modna, prozdrowotna, jak i ich wykorzystanie, dlatego jest postrzegana przez ludzi mieszkających na obszarach wiejskich jako ciekawa alternatywa do tradycyjnego postrzegania wsi i w dalszym efekcie może ich otworzyć na rozwinięcie spojrzenia ekologicznego i ekonomicznego na uprawę we własnym ogrodzie (zrównoważony rozwój). Operacja będzie impulsem do dalszego rozwoju, pomysłowości i zachowania różnorodności ziół w wiejskich ogrodach. Pozyskane umiejętności praktyczne pozwolą na wprowadzenie ziół do jadłospisu i przyczynią się do racjonalnego i zdrowego odżywiania się, a także przygotowania pojedynczych produktów (np. herbatki, sól ziołowa, itp.) we własnym zakresie, a może także i na sprzedaż, co przyczyni się do ekonomicznej poprawy sytuacji gospodarstwa, poprzez pozyskanie dodatkowego dochodu pochodzącego z uprawy ziół (wdrażanie nowych inicjatyw).

Planowany termin szkolenia to lipiec 2021

Wszelkich informacji na temat realizowanej operacji udziela Brygida Stroczyk 

e-mail: b.stroczyk@odr.net.pl

Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020.