Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

śląskie

English 
baner

Produkty tradycyjne Województwa Śląskiego

Obecnie na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi z województwa śląskiego wpisanych jest już 111 produktów

  1. BUCHCIKI/ BUCHCICZKI 
  2. CHLEB „HERBSKI”
  3. CIASTKA ZE SZPYREK
  4. CIULIM LELOWSKI
  5. KRUPNIOK ŚLĄSKI
  6. MURZIN WIELKANOCNY
  7. PORĘBSKIE PRAŻONKI
  8. SER KLAGANY
  9. SER WOŁOSKI WĘDZONY
  10. ZOZWORKI/ IMBIRKI
  11. BACHOR
  12. GARUS/ GARUSEK/ KWAŚNE
  13. KLUSKI BIAŁE ŚLĄSKIE
  14. KOŁOCZ WESELNY CIESZYŃSKI
  15. MIÓD Z NEKTARU KWIATÓW JURAJSKICH
  16. PLACKI Z BLACHY ZE SZPYRKAMI LUB Z WYRZOSKAMI
  17. POLEŚNIKI (POLIŹNIKI)
  18. SIEMIENIATKA/ SIEMIENIOTKA/ KONOPIOTKA
  19. SZAŁOT ŚLĄSKI (SAŁATKA ŚLEDZIOWA)
  20. WARZONKA
  21. ZŁOTOPOTOCKI KARP SMAŻONY
  22. ZŁOTOPOTOCKI PSTRĄG Z RUSZTU
  23. ŻEBROCZKA
  24. ŻUR ŚLĄSKI
  25. ZACIERKA ZAGŁĘBIOWSKA
  26. KOŁOCZ WESELNY ŚLĄSKI
  27. KREPLIKI/KREPLE
  28. KWAŚNICA
  29. MAKÓWKI/ MAKIEŁKI
  30. MIODULA/ MIODUNKA/ MIODONKA
  31. MOCZKA/ BRYJA
  32. MODRO KAPUSTA – SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
  33. PRAŻUCHY
  34. ROLADA WOŁOWA ŚLĄSKA
  35. SZPAJZA CYTRYNOWA (KREM CYTRYNOWY)
  36. OSCYPEK (OSZCZYPEK)
  37. ŻUR ŚLĄSKI Z TŁUCZONYMI KARTOFLAMI (ZIEMNIAKAMI)
  38. ŻYMLOK ŚLĄSKI/ ZEMLOK/ ZEMLOUK/ BUŁCZANKA
  39. SIEWIERSKA GĘŚ PIECZONA
  40. KUBUŚ/ KUBUSZ
  41. BRYNDZA ŻYWIECKA
  42. BUNDZ/ GRUDKA
  43. WODZIONKA/ WODZIANKA
  44. DOŁKI – RACUCHY DROŻDŻOWE 
  45. KOSZYKI/ KOSZYCZKI 
  46. POLEWKA NA MAŚLANCE Z ZIEMNIAKAMI 
  47. CZERNINA/ CZARNINA/ SZWARC
  48. KAPUSTA Z GROCHEM PO CZĘSTOCHOWSKU 
  49. BÓB/ BOBER
  50. ŚLĄSKA PARZYBRODA/ PARZY-BRODA
  51. DROBNE CIASTECZKA CIESZYŃSKIE
  52. ŚLĄSKI PIERNIK TRADYCYJNY
  53. ŻOŁĄDKI Z GĘSI PO SIEWIERSKU   
  54. SMALEC GĘSI Z SIEWIERZA
  55. ŻUREK SIEWIERSKI
  56. SIEWIERSKA KACZKA PIECZONA                      
  57. WĄTRÓBKI GĘSIE PO SIEWIERSKU
  58. BORÓWKA/ BRUSZNICA SIEWIERSKA
  59. HEKELE/ HEKERLE GÓRNOŚLĄSKIE
  60. SCHAB SZTYGARSKI         
  61. CHLEB ZWYKŁY SŁAWKOWSKI
  62. BABRACZKA CIESZYŃSKA
  63. TATARCZÓWKA
  64. KARMINADLE/ KARBINADLE/ KARDINADLE 
  65. WAJECZNICA/ SMAŻYLNICA CZYLI JAJECZNICA PO CIESZYŃSKU
  66. ŻĘTYCA   
  67. NEC/ NECÓWKA CZYLI POLĘDWICA W OTRZEWNEJ 
  68. ŚLĄSKIE PIECZKI
  69. CIESZYŃSKA HERBATA Z ZIELIN
  70. CIESZYŃSKA KISZONA KAPUSTA Z ZAPRAŻKĄ
  71. BRUTFANIOK/ KRUPICZNIOK
  72. BRYNDZA WOŁOSKA WĘDZONA
  73. SZYNKA WIEPRZOWA PARZONA PORĘBSKA  
  74. JASKÓŁCZE GNIAZDA
  75. CIESZYŃSKA HERBATA PRZECIW KASZLOWI
  76. DYNIA W WINIE PO CIESZYŃSKU
  77. CHLEB CEBULOWY Z TARNOWSKICH GÓR
  78. SER DOMOWY - ZALEŻOK
  79. MIÓD LIPOWO-SPADZIOWY ZIEMI CIESZYŃSKIEJ      
  80. MIÓD RZEPAKOWY ZIEMI CIESZYŃSKIEJ
  81. ŻARECKIE OBWARZANKI ODPUSTOWE
  82. CHLEB TATARCZUCH,
  83. JURAJSKI ŻUR NA GRZYBACH,
  84. KASZANKA PIECZONA SZCZEKOCIŃSKA,
  85. JAGNIĘCINA BESKIDZKA,
  86. REDYKOŁKA
  87. ROSÓŁ Z GOŁĘBI (GOŁĄBKI W ROSOLE) PO ŚLĄSKU,
  88. FLAKI PO CIESZYŃSKU (PAJSZLE),
  89. CIESZYŃSKA FASOLA/ FAZOLA/ BECOK NA SYPKO,
  90. CIESZYŃSKA KITA WĘDZONA
  91. ŚLĄSKA KISZKA.
  92. ROSÓŁ Z NUDLAMI  (ROSÓŁ Z MAKARONEM
  93. BIGOS ŚLASKI
  94. SER GAZDOWSKI (GOŁKA)
  95. CIESZYŃSKI SZODON Z WINA
  96. CIESZYŃSKIE SOSY (MOCZKI): KRZÓNOWY, GRZYBOWY, CEBULOWY
  97. CIESZYŃSKIE PIECZOKI
  98. STRUDEL JABŁKOWY Z PODBESKIDZIA
  99. SZCZEKOCIŃSKA KIEŁBASA SIEKANA NA SŁOMIE PIECZONA
  100. GARNUSZEK GÓRNICZY
  101. CIESZYŃSKA DYNIA 
  102. PIERNIKI ŻYWIECKIE
  103. CHLEB JURAJSKI MIESZANY JASNY
  104. MARMELADA PO CIESZYŃSKU
  105. CIAPKAPUSTA
  106. GROCHÓWKA PO CZĘSTOCHOWSKU
  107. CIESZYŃSKIE CIASTO DO ZAPIEKANIA KIEŁBAS
  108. CIESZYŃSKIE HERBATNIKI ZE SKWARKÓWŚLĄSKIE
  109. KOŁACZYKI WYKWINTNE
  110. ŚLĄSKIE OBLATY
  111. CHLEB KŁOBUCKI MIESZANY
Portale regionalne
mapa

Sonda

Czy jesteś zainteresowany współpracą z SR KSOW Województwa Śląskiego?


     


 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009